Banka/Para/Harçlık
Her gün daha da yaygınlaşan biçimde kullanılan kredi kartları her ne kadar Türkiye’de bir takım kolaylıklar sağlasa da, bu kartlarla yurtdışında alışveriş yapmak kur farkından kaynaklanan ek gidere sebep olacaktır.
Bu nedenle, eğer harcamalarınızı kredi kartı ile karşılayacaksanız, yurtdışı alışverişlerde bankaya olan borcunuzu TL üzerinden ödemenizi sağlayacak bir kredi kartı tercih etmelisiniz. Bulunduğunuz ülkede parasız kalırsanız ve acil paraya ihtiyaç duyarsanız Money-Gram ya da Western Union’dan faydalanabilirsiniz. Ancak bu hizmetleri sıkça kullanmamak, yüksek transfer masrafından kaçınmak için uygundur.
Yurtdışında alışveriş yapmanın en güvenli ve en az masraflı yöntemi seyahat çekleridir. (Thomas Cook veya American Express gibi). Bu seyahat çeklerini, herhangi bir banka şubesinde hazırlatabilir ve yurtdışında yine herhangi bir banka veya döviz bürosunda nakit paraya çevirebilirsiniz. Nakde çevirme sırasında sadece %1 kadar komisyon maliyeti olan bu çekleri restoran ve otellerde kullandığınızda yüksek komisyon bedeli olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Herhangi bir programa karar verirken kurs ücretinin yanı sıra konaklama, yeme-içme, uçak bileti, seyahat sağlık sigortası ve yaşam giderlerini de hesaplamanız gerekmektedir. Program süresi ve gidilecek bölge bu amlamda büyük önem taşımaktadır. Yurtdışı eğitiminizi İngiltere’de yapmak istediğinizde konaklama+yemek giderleri+yaşam giderleri bölgeye göre aylık 650-900 GBP arasında değişiklik gösterirken Amerika’da 750-1000 USD olarak hesaplanabilir. Bu rakamlar ortalama rakamlar olup kişinin özel harcamalarına ve tercihlerine göre değişiklik gösterebilir.